menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Eerbetoon aan verzetsechtpaar Bertus en Gees Timmerman uit Wetering 
2023-03-27

Muziektheatervoorstelling 'Keuze of geen keuze' op 22 en 23 april in Kulturhus Giethoorn.
Monumentjes in theatervorm voor gewone mensen uit de streek die buitengewone dingen deden in de Tweede Wereldoorlog.

Drieluik 'Keuze of geen keuze'
1. een eerbetoon aan Bertus en Gees Timmerman-Petter, het verzetsechtpaar uit Wetering die zoveel levens redde door het regelen van onderduikadressen voor (joodse) mensen in nood.

2. een korte film over opgroeiende buurkinderen die de gevolgen ondervonden van de keuzes die hun ouders maakten. Over spanning, angst en uitsluiting maar ook over lol in schaatsen en sneeuwballen gooien.
3. Aandacht voor het vele werk dat Gieterse vrouwen verzetten en waar na de oorlog zo weinig over werd gesproken zoals onderduik bieden en evacueetjes opvangen, wassen en koken, troosten en opvoeden.

De voorstellingen zijn op zaterdagavond 22 april (20.30 uur) en zondagmiddag 23 april (15.00 uur)
Voor meer informatie over de voorstelling, klik hier

Wie waren Bertus en Gees Timmerman?
Albertus Timmerman is in 1897 geboren in Muggenbeet op nummer 8. In 1921 gaat hij samen met zijn vrouw Gees wonen in de woning aan het Eind van 't Diep (nu Wetering West 7) en werkt samen met zijn broer Volken in de timmerwerkplaats van zijn vader Marten Timmerman in Muggenbeet. In 1932 was het pad van Steenwijk langs het Steenwijkerdiep klaar en kwam er aan het Eind van 't Diep een pont. Albertus reageerde snel en werd direct door de gemeente Steenwijkerwold aangenomen, toen hij solliciteerde naar deze baan.


1935 - Bertus Timmerman in hemdsmouwen op de pont

Bertus van de pont
Albertus Timmerman werd vervolgens, als pontbaas al snel 'Bertus van de pont' genoemd. De kosten voor de overzet met de pont waren voor een voetganger 3 cent en met een rijwiel 5 cent. Bertus was in dienst van de gemeente en zodoende kreeg hij ook al snel de 'bijbaan' van lantaarnopsteker bij de gemeente. Bij de pont moest namelijk voor de veiligheid aan beide kanten 's nachts een lantaarn branden. In de loop van de jaren werd het pad en de pont steeds meer gebruikt door fietsers.
Bertus en Gees Timmerman begonnen, naast de gemeentelijke taken, een rijwielhandel aan huis. Hier experimenteerde Bertus nogal eens wat met de fietsen en knutselde o.a. een keer een waterfiets in elkaar, waar hij daadwerkelijk mee kon fietsen op het water.

Verzetswerk Tweede Wereldoorlog
Doordat bijna alle bewoners en bezoekers van de pont gebruik moesten maken kende 'Bertus van de pont' iedereen in de buurt.
Hierdoor kon hij in de oorlogsjaren veel verzetswerk doen. Veel onderduikers kregen door hem een tijdelijk, veilig en geheim onderkomen bij de gastvrije bewoners in Wetering, Mugggenbeet, Nederland en de Kikkerij. Bertus is hiervoor in 1945 door de Duitsers opgepakt, maar hij heeft zijn gevangschap overleeft. Na de oorlog is hij voor al zijn inzet in het verzet dan ook gehuldigd.
Na de aanleg van de vaste brug in 1952 over de Wetering is de pont aan 't Eind van 't Diep opgeheven. Bertus en Gees Timmerman verhuisden vervolgens naar Giethoorn.


1945 - Bertus en Gees Timmerman (midden van de groep) op weg naar de huldiging van Bertus.

Bron: 100 jaar leven en wonen Wetering, Muggenbeet, Nederland en de Kikkerij.