menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Licht in de kooi
2019-01-08 21:36:58
 
In aanwezigheid van de sponsoren en vrijwilligers zijn op dinsdag 8 januari de zonnepanelen officieel in gebruik genomen en is er nu 'Licht in de kooi'.
 

De eendenkooi Kooi van Pen in Wetering ligt midden in het moerasgebied van De Weerribben. De werkzaamheden in deze afgelegen eendenkooi worden al 135 jaar lang op traditionele wijze gedaan door de kooikers en de laatste jaren door de vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer. 


Het lukt hen tot nog toe nog steeds om één van de grootste eendenkooien van Europa op die manier te renoveren en te onderhouden, zonder gebruik te kunnen maken van de moderne hedendaagse nutsvoorzieningen zoals het netwerk van drinkwater, gas aansluiting en elektriciteit.

Mogelijk gemaakt door
Op initiatief van de ‘Stichting Vrijwilligersgroep Kooi van Pen’ zijn de mogelijkheden onderzocht om met de tijd mee te gaan en is het gelukt om voldoende financiële middelen te vinden om elektriciteit te krijgen in de eendenkooi met behulp van de aanleg van zonnepanelen.
Dit is mogelijk gemaakt door bijdrages van de Lionsclub Steenwijk, de Armvoogdijen Scheerwolde en Muggenbeet, de installateur van de zonnepanelen BespaarPartner en de vrijwilligers van Staatsbosbeheer.

Licht en eenden
In aanwezigheid van de sponsoren en vrijwilligers zijn de zonnepanelen nu officieel in gebruik genomen en is er nu 'Licht in de kooi'. Daar zijn de vrijwilligers erg blij mee.
De energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen kan worden opgeslagen en met deze energie kunnen nu verschillende werkruimtes verlicht worden. Dus geen gezoek meer met een zaklantaarn in het schemerduister naar de materialen. Tevens is het nu mogelijk om bij vorst een pomp te gebruiken die het water ijsvrij houdt voor de eenden in het makkehok.

In de donkere wintermaanden blijft het gezellig om bij kaarslicht ’s ochtends de koffie te drinken, maar nu kan daarna - als de vrijwilligers aan het werk gaan -  het licht aan in de kooi, om het cultureel erfgoed 'De Kooi van Pen' te behouden voor toekomstige generaties.

Bron: Stichting Vrijwilligersgroep Kooi van Pen
Meer informatie op deze website over de eendenkooi Kooi van Pen, klik hier
of kijk op: www.kooivanpen.nl