menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Laatste kerkdienst Wetering
2016-11-30 23:00:00
Op 1 december is officieel na 124 jaar een einde gekomen aan het houden van de ‘Zondagse diensten’ in de Gereformeerde kerk Blokzijl (c.a) aan de Wetering. Een teruglopend ledenaantal is de reden dat de kerk zijn deuren heeft gesloten.

Laatste dienst

Zondag 27 november werd de laatste dienst gehouden; emotioneel voor alle betrokkenen.
Oud- predikanten en oud- gemeenteleden kwamen uit het hele land om deze laatste dienst bij te wonen. Emeritus predikant J. v.d. Wetering leidde de dienst. Hij was tevens de laatste jaren consulent van deze gemeente.
Koster Klaas Prinsen sloot deze dag voor de laatste keer de deuren van de kerk. Zijn vader, aannemer Luite Prinsen, was in 1966 de bouwer van dit kerkgebouw aan de Wetering.

Laatste kerkgang over water
Ook aan de 35 jarige overtocht met de boot van de gemeenteleden -die aan de overkant van de Wetering wonen- kwam deze dag een einde.
De meeste gemeenteleden hebben inmiddels ergens anders 'onderdak' gevonden.
Het gebouw is verkocht aan een gezin van deze  kerkgemeente. Zij willen de kerk gaan verbouwen tot woonhuis.

Anna Pen-van Beek
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Historie kerkgebouw
Op de locatie -waar het huidige kerkgebouw staat- stond vroeger de boerderij van de familie Marten van Sluis.
In 1952 is deze boerderij afgebrand. In dat zelfde jaar werd het onderstaande houten gebouw 'Lokaal van de Vrijgemaakte Gereformeerde kerk' op het 'Noordeinde' van de Wetering (dat in de buurt van Wetering West 93 stond) op een bok varend naar 'Eind van 't Diep' verhuisd. De zondagschool die in deze kerk werd gehouden verhuisde ook met het gebouw mee.
Op 16 maart 1961 werd de grond door de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk van de familie van Sluis gekocht. Op dat moment had de kerk ca 190 leden.
In 1966 werd het oude houten 'Lokaal' afgebroken en werd het huidige kerkgebouw in gebruik genomen door de Vrijgemaakt Gereformeerde gemeente. In 2012 heeft deze kerk nog 56 leden.
 
Voor historische beelden, klik hier
 
Bron: 100 jaar leven en wonen Wetering, Muggenbeet, Nederland en de Kikkerij
 
 
Het voormalige kerkgebouw (Wetering West 3a) ca. 1960
Voor een vergroting van bovenstaande foto, klik hier