menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Riet oogsten voor Kooi van Pen
2014-02-24 23:00:00

De vrijwilligers van de Kooi van Pen oogsten dit jaar voor het eerst riet voor de rietmatten voor de eendenkooi aan de Wetering.
Voorheen werd het riet door Staatsbosbeheer geleverd en door de vrijwilligers vervolgens verwerkt tot rietmatten. Door een verandering in de organisatie van Staatsbosbeheer is dit niet meer mogelijk. Dus gaan de vrijwilligers van Staatsbosbeheer nu zelf het rietland in om het riet te oogsten.

Leuk en zwaar werk
Op een enkele 'deskundige' na waren de meeste vrijwilligers voor het eerst aan het werk in het rietland. Helaas was er niet de beschikking over een kammachine, dus met de hand werd het gemaaide riet van de 'streige' ontdaan. Na wat proberen en extra uitleg luktte het toch aardig.
Het resultaat was er na een ochtend van hard werken, menige zweetdruppel en veel plezier een opbrengst van 53 veldbossen. Hiernaast kregen de vrijwilligers weer voldoende beweging, om de fitness weer eens een weekje over te slaan...

Riet voor de eendenkooien in De Weerribben
Er zullen nog zeker enkele keren in het rietland gewerkt moeten worden om al het gemaaide riet te oogsten. Dit moet voor 1 april gebeuren, want dan begint het broedseizoen en kan er niet meer in het rietland gewerkt worden.
Maar als al het riet is geoogst, wat al gemaaid is op een perceel in de buurt van Ossenzijl, dan kunnen er weer heel wat rietmatten in de Kooi van Pen en een deel in de eendenkooi in Kalenberg (Kloosterkooi) dit jaar gemaakt worden.

Voor een impressie van het werk in het riet, klik hier