menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Veel belangstelling voor de 'Wereld van bakker Jonkman'
2014-01-19 23:00:00

 
Voor een overvolle zaal heeft Jaap Houwer uit Zelhem dinsdagavond 14 januari een lezing gehouden over Wetering, Muggenbeet en Nederland.
Jaap Houwer heeft in 2013 een lijvig boek laten verschijnen met de titel: “Tussen Steenwijk en Blokzijl - De wereld van bakker Jonkman”.

Daarin vertelt hij de geschiedenis van de bakkersfamilie Jonkman uit Wetering. Jaap is een afstammeling van deze familie.
Aan de hand van kaarten en foto’s vertelde hij op een luchtige manier over het ontstaan van Wetering, Muggenbeet en Nederland. Ook ging hij in op de aanleg van het Kanaal Steenwijk - Eind van Diep, dat voor Steenwijk van groot belang was, omdat de Steenwijker Aa steeds meer onbevaarbaar werd.
Daarnaast werd er ook een overzicht gegeven van het belang van de beurtschippers en dan met name de firma Joontjes uit Ossenzijl, die met de Minor en de Major op Steenwijk voer.
Aan het eind van de avond kwam de geschiedenis van het Café Geertien, waar de bijeenkomst werd gehouden, nog even op de proppen. Het boek van Jaap Houwer is nog verkrijgbaar bij de Historische Vereniging IJsselham. 

Bron: Historische Vereniging IJsselham