menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Stem op Kooi van Pen voor Prachtplek
2013-03-22 18:38:52


Tot 19 mei kan er nog gestemd worden!
Tussenstand per 17-05-2013: We staan op de vijfde plek, DUS STEMMEN!
Stemmen kan door het filmpje van de Kooi van Pen te openen.
Voor de juiste film ga naar: 
https://www.jaarverslagstaatsbosbeheer.nl/video.shtml?id=38


Staatsbosbeheer heeft landelijk een prijsvraag in het leven geroepen om de Prachtplek in Nederland te vinden. Hiervoor heeft Staatsbosbeheer zelf 12 prachtplekken in Nederland gekozen, waaronder de eendenkooi 'Kooi van Pen'! Van deze prachtplekken zijn filmpjes gemaakt, die via regionale dagbladen, een landelijke krant, via de ANWB Kampioen en social media onder de aandacht worden gebracht.

Oproep publiek
Bij deze publiciteit komt ook een oproep. Staatsbosbeheer daagt Nederland uit om zelf ook een Prachtplek te nomineren. Dat mag een Staatsbosbeheerplek zijn, maar ook een willekeurige andere plek in Nederland. Begin mei maakt een jury bekend welke Prachtplekken meedingen naar de titel 'Prachtplek'. Alle inzendingen zowel de Prachtplekken van Staatsbosbeheer als de Prachtplekken die van het publiek binnen zijn gekomen worden beoordeeld op basis van de motivatie en de manier waarop deze zijn verwoord en verbeeld.Hieruit wordt dan de 'Prachtplek van Nederland'gekozen!
 
Waarom is de Kooi van Pen een Prachtplek? 
De eendenkooi Kooi van Pen is een mysterieuze plek waar mensen vroeger geen toegang hadden en waar nu onder begeleiding van vrijwilligers af en toe het zwaar bewaarde geheim van de streek  wordt prijsgegeven. De mystieke sfeer, de cultuurhistorie, de verrassende natuur en de rust zijn de parels die op deze bijzondere prachtplek tot in je genen beleeft en gevoeld wordt. Een plek waar heksenkruid nog aanwezig is. Een plek waar het Fruinen volk zich terugtrekt in de mist, als de drukte in De Weerribben toeneemt door de activiteiten van rietsnijders en recreanten. Een plek waar de otters in 2002 zijn uitgezet en hun territorium afbakenen en waar je ze soms hoort fluiten naar hun jongen. Een skybox waar een voetbalclub jaloers op zou worden.
 
En als er gewonnen wordt?
De wens van Egbert Beens (boswachter Staatsbosbeheer) is dat Staatsbosbeheer samen met de vrijwilligers van de Kooi van Pen een mooi arrangement in elkaar kunnen zetten om onze medeburgers dit specifieke cultuurhistorisch monument te laten beleven. Dit moet door een zorgvuldige promotie en marketing plaatsen vinden, waarbij de  bijzondere waarden van de eendenkooi bewaard blijven. Op deze manier kunnen er dan gelden worden gegenereerd t.b.v. van het onderhoud van de eendenkooi. En misschien kan deze parel op de Werelderfgoed lijst worden geplaatst, zodat ook generaties na ons af en toe een kijkje kunnen nemen in deze prachtige eendenkooi en het kooikersvak kunnen beleven.

Om te stemmen klik op onderstaande foto en bekijk de film van de Prachtplek 'Kooi van Pen'.
Meer informatie over 'Prachtplek', klik hier