menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Kooi van Pen decor Contactbijeenkomst nationaal park
2012-04-18 21:59:56


De eendenkooi 'Kooi van Pen' in Wetering wordt enkele keren per jaar open gesteld voor speciale groepen. Dit keer was de eendenkooi het decor in het programma van de Contactbijeenkomst voor de 'Groene voorlichters' van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Tweemaal per jaar worden zowel de beroepskrachten van de natuurorganisaties én de vrijwilligers die rondleidingen geven in het nationaal park geïnformeerd over de laatste stand van zaken van diverse ontwikkelingen in het gebied.

Eendenkooien
Het thema dit keer was 'eendenkooien'. Vanuit Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten werd er in de Kooi van Pen stil gestaan bij de eendenkooien, die bij hun organisaties in beheer zijn. Hiernaast was er aandacht voor het nieuw ontwikkeld educatief programma 'Woordvoerders voor de natuur', dat is ontwikkeld door het nationaal park voor basisscholen, groep 7-8 met het thema eendenkooien. Het educatieve programma zal beschikbaar komen voor basisscholen in de gemeente Steenwijkerland en worden uitgevoerd in de Otterskooi bij Dwarsgracht én in de Kloosterkooi bij Kalenberg.

Vrijwilligers Kooi van Pen
De 'Groene voorlichters' konden varend de Kooi van Pen in. Startend vanaf het 'Diepe Wijde' gingen ze met de boot naar de eendenkooi. Onderweg werden ze geïnformeerd over het werk in deze eendenkooi van de oprichters - de kooikers van de familie Pen - tot de laatste kooiker van de Kooi van Pen, die in 2008 is gestopt met het vangen van eenden. 
Vanaf 2004 is een groep vrijwilligers van Staatsbosbeheer bezig om de eendenkooi als cultuurhistorisch monument in stand te houden. De voorlichters werden door een deel van deze vrijwilligersgroep door de Kooi van Pen geleidt naar de drie 'sprekers', die ze onderweg tegen kwamen.
Met name de grootte van de eendenkooi, het vele werk dat er is en wordt verzet om de eendenkooi in stand te houden én het bijzondere landschap maakten indruk op de voorlichters, die het een eer vonden om deze bijzondere eendenkooi te mogen bezoeken.
Bij Restaurant An 't Waeter in Wetering werden ze verder op de hoogte gebracht over de ontwikkelingen in het nationaal park, waardoor de voorlichters weer optimaal zijn geïnformeerd voor het komende toeristenseizoen, waarbij ze weer honderden bezoekers te woord zullen staan in het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Voor een beeld-impressie, klik hier
Meer informatie over de Kooi van Pen op deze website, klik hier