menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Officiële opening Voornpol tijdens Buurtfeest
2011-09-02 23:00:00


Op zaterdag 3 september 2011 werd bij schitterend zomersweer het jaarlijkse buurtfeest gehouden voor de bewoners van Wetering en omstreken.

Tijdens dit buurtfeest kon onder grote belangstelling het nieuwe eiland de Voornpol in het Giethoornse meer worden geopend.


Buurtfeest
Voor het buurtfeGrote foto, klik op fotoest waren twee pontons - die werden voortbewogen door een kleine, maar sterke duwboot - het podium voor de bewoners. Bij Restaurant An 't Waeter kon men opstappen en met een rustig gangetje duwde de duwboot de pontons met ca 50 bewoners over de Wetering richting het Giethoornse meer. De Scheerebrug kon door het vakkundig optreden van de kapitein - met hulp van zijn twee loodsen op de voorsteven van de pontons - moeiteloos worden genomen, ondanks het feit dat er maar 10 cm ruimte over was aan beide zijdes van het ponton met de brug.

De animo voor het buurtfeest was groot en het bestuur van Plaatselijk Nut Wetering en omstreken was blij met de opkomst van zowel volwassenen als ook jeugdige bewoners. Tijdens het varen over de Wetering naar het Giethoornse meer en later terug kon men gezellig bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje.
Na de vaartocht werd het buurtfeest voortgezet bij Restaurant An 't Waeter in Wetering met een gezamenlijke maaltijd, wat menigeen zich goed liet smaken.

Officiële opening de Voornpol
Tijdens de vaartocht sloten bij Muggenbeet en op het Giethoornse meer zich nog enkele bewoners met hun boten aan bij het ponton. Na 1,5 uur varen had het konvooi het eiland de Voornpol bereikt. Bij aankomst konden de bewoners het nieuwe eiland bewonderen vanaf het speciaal aangelegde deel van het eiland, dat bestemd is voor recreatief gebruik. Bij een kleine aanlegsteiger is het mogelijk om met kleine boten aan te leggen en aansluitend ligt een weide waar men kan picknicken, de benen strekken en/of rustig genieten van het uitzicht. Het overgrote deel van het nieuwe eiland is echter bestemd voor de 'natuur'. De opgespoten grond begint al aardig begroeid te raken en vele watervogels en ganzen maken gebruik van het eiland.

Het vernieuwde en vergrote eiland is eigendom van Natuurmonumenten. Bij aankomst bij het eiland bleek echter dat het eiland was 'geannexeerd' door Plaatselijk Nut Wetering en omstreken. De voorzitter van Plaatselijk Nut Wetering en omstreken nodigde twee leden van de werkgroep 'Vrienden van het Giethoornse meer' uit om het nieuwe informatiebord van de Voornpol te onthullen. Onder het toeziend oog van een medewerker van Natuurmonumenten werd vervolgens de officiële openingshandeling van het vernieuwde eiland verricht. Na een goede inspectie van zowel het nieuwe informatiebord als het eiland zetten de bewoners hun vaartocht weer voort, terug richting Wetering.

Financieel is het herstel van het eiland mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, Ministerie van LNV (Leefgebiedenplan), Nationaal Park Weerribben-Wieden en Natuurmonumenten. Door het koppelen van twee projecten, herstel van het eiland en het graven van trekgaten in de buurt van Dwarsgracht, heeft Natuurmonumenten dure transportkosten uitgespaard en kan er met het zelfde geld méér worden gedaan voor natuur en recreatie.

Voor een beeld-impressie van het buurtfeest 2011, klik hier
Voor een vergroting van de bijgaande foto's op deze pagina, klik op de betreffende foto.
Voor een video-impressie van het buurtfeest 2011 van Jan Menger, klik hier

Voor een beeld-impressie van de vernieuwing van de Voornpol, klik hier
Voor een film verslag van RTV-Oost over de Voornpol, klik hier