menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Kerstmuziek 2010 door Bazuin
2010-12-22 23:00:00


Het jaar 2010 was voor de Chr. Muziekvereniging De Bazuin Wetering-Scheerwolde een jubileumjaar. De vereniging vierde haar 90 jarig bestaan met diverse optredens zoals een jubileumconcert en een concert van een reünieorkest. Hiernaast heeft de vereniging zowel in de zomer als met kerst haar muzikale klanken huis-aan-huis over het water of de weg laten horen aan de bevolking van Wetering en wijde omgeving.

Historie
Op 5 oktober 1920 werd op initiatief van de Gereformeerde Jongenlingsvereniging 'Onderzoekt de Schriften' te Wetering opgericht. In het Gereformeerde Lokaal aan het Noordeinde werd aanvankelijk geoefend. De vereniging ging naar de Gereformeerde Vrijgemaakte Kerk aan het Zuideinde van de Wetering toen het lokaal ging 'verhuizen'. Ouderen kunnen zich misschien nog de verplaatsing van het houten lokaal naar het Zuideinde op een bok nog herinneren. Hierna werd er jarenlang gerepeteerd in het Hervormd Lokaal aan Wetering West, op de plaats waar nu Winans Dakwerken BV is gevestigd. In 1986 is het Hervormd Lokaal echter afgebroken. Momenteel oefenen de muzikanten in het streekcentrum De Wielewaal in Scheerwolde.

Jubileumconcert en reünieorkest
Op 5 november 2010 hield de vereniging haar jubileumconcert in de Ploats in Blokzijl. Men was uitgeweken naar Blokzijl omdat er meer dan 200 belangstellenden op dit concert was afgekomen. Deze avond heeft ook een speciaal voor deze gelegenheid geformeerd reünieorkest enkele fanfare-muziekstukken opgevoerd. De muziek die ten gehore werd gebracht werd zeer door de aanwezige publiek gewaardeerd.
 

Kerstmuziek 2010
Vanaf 1955 worden jaarlijks op de avonden voor Kerst op verschillende plaatsen in de streek kerstmuziek gespeeld. In kleine groepjes gaan ze huis-aan-huis, wat in de praktijk betekend van lantaarnpaal-tot-lantaarnpaal en spelen daar een kerstmuziekstuk. De bewoners in de directe omgeving genieten - meestal van uit huis - van deze vaak onverwachte kerst-attentie. Ook in 2010 hebben de muzikanten op 23 december hun rondgang gemaakt in de streek. Het was snijdend koud en het werd dan ook zeer gewaardeerd door de bewoners, dat de muzikanten toch weer iedere keer hun koude instrumenten uit de warme auto's haalden, om hun muziek ten gehore te brengen. Tussen door is het de gewoonte dat de muzikanten even pauzeren bij één van de bewoners om daar even op te warmen. Hierna vervolgen ze hun route verder van lantaarnpaal naar lantaarnpaal om deze gewaardeerde traditie voort te zetten.

Voor een beeldimpressie van de rondgang van de kerstmuziek op een deel van de Wetering, klik hier

Bron historie:
Artikel: De Bazuin 90 jaar jong, door Jan Bakker (Scheerwolde)

Meer informatie op deze website over de Bazuin, klik hier