menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
De Voornpolle groeit steeds meer
2010-07-25 23:00:00


Het eilandje de Voornpolle in het Giethoornse meer groeit steeds meer. Een jaar geleden begon Natuurmonumenten met het herstel van het steeds verder afkalvende eiland.
Inmiddels voert een vier kilometer lange persleiding - dwars door het Giethoornse meer - de hele dag grond gemengd met water aan, vanuit nieuw gegraven trekgaten in de omgeving van Dwarsgracht. 

Het modderige mengsel komt binnen de eerder aangelegde beschoeiing terecht. Het water loopt langzaam weg via een water doorlatend doek. De grond blijft achter en moet eerst inklinken, waarna er weer een laagje opgespoten wordt. Zo wordt het nieuwe eiland geleidelijk opgevuld.

Natuurmonumenten verwacht dat in de loop van de zomer van 2011 de nieuwe Voornpolle af is. Er zal dan een derde van het eiland toegankelijk worden voor de watersporters. Er komt hier ook een aanlegsteiger voor kleine boten. De rest zal een nat gebied blijven met hier en daar een poel en veel riet. Daar kunnen de moerasvogels van profiteren. De totale grootte van het eiland zal een halve hectare worden.

Voor een beeldimpressie hoe het eiland het afgelopen jaar is gegroeid, klik hier