menu

Boomotters


Het voorkomen van boommarters in NW-Overijssel is al bekend sinds de 19e eeuw. Door overlap met het Friese taalgebied spraken de moerasbewoners van NW-Overijssel over de ‘beamotter’ ofwel boomotter. Zo berichtte de Meppeler Courant in 1892 het volgende:

‘Kooiker G.J. Otter te Dwarsgracht had jongstleden het geluk onder deze gemeente in zijne kooi een boomotter te vangen. Deze dieren komen hier zeldzaam voor’

De boommarter (Martes martes) is een dier met een donkerbruine vacht en grote oren met een lichte rand. Boommarters hebben een gelige, soms witte, keelvlek die door kan lopen tot op de poten. De staart is lang en heeft lange haren. De kale neuspunt is donkerbruin en de voetzolen zijn donker en grotendeels behaard. De enigszins gelijkende steenmarter (Martes foina) heeft een duidelijk lichte (witte) ondervacht, terwijl de boommarter een donkere (grijzige) ondervacht heeft. Volwassen boommarters zijn 36 tot 56cm lang (zonder staart), de staartlengte is 17-28cm.

De boommarter heeft een gevarieerd dieet: vogels, vogeleieren, kleine zoogdieren (voornamelijk muizen), eekhoorns, konijnen, insecten (o.a. hommel- en wespenbroed) en vruchten als bosbes, vogelkers en lijsterbes.

Verblijf
Boommarters gebruiken holle bomen, roofvogelnesten, vergroeiingen in bomen (o.a. heksenbezems), holen van vossen of konijnen als verblijfplaats. Boommarters worden ook wel in gebouwen aangetroffen aan de rand van of in het (moeras)bos. Het grootste deel van het jaar verblijven boommarters vaak niet langer dan één of enkele dagen op dezelfde plek.

Vrouwtjes met jongen verblijven in de periode april t/m begin juli vaak lange tijd in dezelfde nestplaats. Is de nestplaats gekozen in een woning, dan is het heel moeilijk om de dieren te 'verdrijven'. Het zijn 'beschermde' dieren waar niet op gejaagd mag worden. Verder reageren ze dan niet meer op extreem geluid of andere verstoring. De experts hebben nog geen optimale methode gevonden om dieren uit gebouwen te verdrijven. Boommarters zijn niet schadelijk, maar wel hinderlijk bij langdurig verblijf in een woning of schuur vanwege de geuroverlast of het aanvreten van het rieten dak om in het gebouw te komen.
Steenmarters kunnen hinderlijker zijn, want die staan bekend dat ze de bedrading van auto's aanvreten met de nodige ongemakken.

Onderzoek
Sinds 1990 worden er steeds meer boommarters in onze regio waargenomen, vooral door de toename van de oppervlakte aan geschikt moerasbos in het gebied. Daarnaast heeft het verzamelen van waarnemingen en verkeerslachtoffers bijgedragen aan een beter inzicht in het voorkomen.
In 2005 is een boommarter gezien op het dak van een woning aan Wetering West, jagend op jonge mussen
(in nesten onder de dakpannen) en in het zelfde jaar is een boommarter doodgereden op Wetering Oost.

Tijdens een onderzoek in 2009 zijn op verschillende plaatsen in De Weerribben en De Wieden cameravallen geplaatst. Met behulp van deze cameravallen zijn op 28 verschillende plaatsen boommarters gefotografeerd. Hieruit bleek dat boommarters wijd verspreid in het moerasgebied voorkomen. Met name in de (voormalige) eendenkooien, zoals bijvoorbeeld in de Kooi van Pen, de Otterskooi en Bakkerskooi zijn vaak boommarters aangetroffen. Maar ook in kleinere moerasbosjes en op andere plaatsen meer verspreid in het gebied. Hoe groot de boommarterpopulatie in het onderzoeksgebied precies is kan op basis van het onderzoek in 2009 niet worden bepaald.
In De Weerribben en De Wieden zouden 22-27 exemplaren kunnen leven, op basis van de leefom-standigheden in het gebied.


Informatie
Vindt u een doodgereden boom- of steenmarter, waarnemingen van levende marters (liefst met foto),  dan kunt u contact opnemen met Ronald Messemaker (Natuurmonumenten De Wieden) tel: 06-55825127

bron: Boomotters in de Kop van Overijssel; Natuur en Milieu Overijssel