Hij stekelt, maakt knorrende geluiden en laat zich vrijwel alleen zien in het donker.
Toch is de egel bij de mens razend populair. 2009 is zelfs uitgeroepen tot het ‘Jaar van de egel’.
Helaas worden er jaarlijks meer dan honderdduizend egels doodgereden in het verkeer. Voor de Zoogdier-vereniging reden om de egel eens flink onder de aandacht te brengen.
Het doel is extra informatie over de egel te verzamelen, om een extra beschermde status te krijgen.
Egels slapen veel
Een groot deel van het jaar (november/december tot april/mei) zijn ze in winterslaap, waaruit ze af en toe wakker kunnen worden. Soms maken ze dan, zelfs bij sneeuwval, een wandeling in de omgeving. Tijdens de winterslaap daalt hun lichaams-temperatuur tot circa
10 °C en verliezen ze ongeveer 30 procent van hun gewicht. Dat wordt in het voorjaar echter weer ruim-schoots ingehaald; dankzij hun goede reukvermogen en gehoor weten ze veel kevers, rupsen, regenwormen, oorwurmen en slakken op te sporen.
Van een schoteltje melk raken ze aan de diarree.
Egels zijn nachtdieren en zijn altijd alleen op stap en vormen geen vaste paartjes. Ze hebben min of meer een vast 'leefgebied' (mannetjes 20-40 ha, vrouwtjes 10-20 ha), maar ze hebben geen 'territorium' dat ze verdedigen tegen soortgenoten. Egels leggen per nacht een paar kilometer af. Ze zijn verder verassend snel en lenig. Ze kruipen door nauwe spleten en kunnen prima zwemmen. Zwemmend kunnen ze echter niet tegen een steile oever/beschoeiing opklimmen, wat in onze omgeving nogal eens fataal kan zijn.
Help de egel
Door de tuin op een natuurlijke manier in te richten, kunnen we onze stekelige vriend een dienst bewijzen.
Ruim bijvoorbeeld in de herfst niet alle takken en bladeren op, maar leg ze in een verloren hoekje. De egels zoeken juist dat soort plekjes op voor hun winterslaap.
Er is in september 2009 dan ook speciaal een brochure uitgekomen: ‘Egelvriendelijk tuinieren’.
De brochure kunt u dowloaden, klik hier
Meer informatie over:
egels en egelopvang:
www.jaarvandeegel.nl
|