menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Reünie Vrijwilligers Kooi van Pen
2019-04-08 17:57:16

 
De vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn dit jaar 15 jaar actief in één van de grootste eendenkooien die er in Nederland is: de Kooi van Pen. Deze eendenkooi van 35 hectare ligt in De Weerribben bij Wetering. In 2004 zijn de vrijwilligers hier gestart en leerden zij van de toenmalige kooiker hoe een eendenkooi onderhouden en gerenoveerd kon worden. Er was toen veel achterstallig onderhoud en slechts enkele vangpijpen waren nog in gebruik. Nu 15 jaar later zijn er van de 18 vangpijpen weer 12 vangpijpen gerestaureerd en de laatste 6 zullen in de toekomst ook weer 'herrijzen'.

Reünie
De vrijwilligersgroep is in de loop van de jaren steeds groter geworden en momenteel zijn er 30 vrijwilligers actief. Vanwege dit jubileumjaar organiseerde de 'Stichting Vrijwilligersgroep Kooi van Pen' op zaterdag 6 april een reünie voor alle mensen die de afgelopen 15 jaar actief zijn geweest in de Kooi van Pen.

Voor deze reünie was veel belangstelling en ca 45 mensen gingen varend en daarna wandelend door de eendenkooi. Bij het centrale KooiUus stond de 'jubileumtaart' klaar en konden ze een presentatie bekijken over '15 jaar vrijwilligerswerk in de Kooi van Pen’. Er was voldoende tijd voor de huidige vrijwilligers om trots hun laatste werkzaamheden aan de overige reünisten te laten zien. Anderen dwaalden nog een keer in alle rust door het labyrint van vangpijpen, rietmatten, bruggetjes, kooihuisjes en bospaden en genoten van de schitterende uitzichten op de kooiplassen met veel broedkorven en snaterden eenden.

Het was een vrolijke gezellige dag vol met verhalen en anekdotes. Daarnaast waren er veel complimenten voor de vrijwilligersgroep, die gezamenlijk met heel veel enthousiasme en inzet dit cultuurhistorisch erfgoed weet te behouden voor toekomstige generaties.

Open dagen
Wilt u meer weten over de Kooi van Pen, wat de vele vrijwilligers en Staatsbosbeheer daar nog meer doen, of wilt u gewoon genieten van één van de prachtigste plekken van onze omgeving?
Geef u dan op voor de jaarlijkse rondleidingen die er weer worden georganiseerd.

De data zijn zaterdag 19 oktober en zondag 27 oktober. De vaar-wandel rondleiding duurt ca 3 uur.
Opgave vóór 1 oktober bij Tjallien Muis via: e-mail: tjmuis11@gmail.com of tel: 0521-371344.

Meer informatie, zie: www.kooivanpen.nl