menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Helaas... dat was er wéér één... een mannetje...
2017-02-23 23:00:00

 
Vrijdagmorgen 24 februari keken buurtbewoners vreemd op toen ze naar hun werk gingen: 'Ligt daar nu een dode kat aan de kant van de weg?'
Nee, het was er helaas wéér één... een doodgereden otter vlak bij de kantelstuw bij Wetering West. Op deze dood lopende weg rijdt 's nachts niet veel verkeer, maar dit keer was het voor deze mannetjes otter één auto te veel.

Dat er voor de zoveelste keer een otter doodgereden is betekent natuurlijk ook dat er meer otters zijn, maar toch... Het blijft zonde!

Onderzoek
De otter is opgehaald en voor onderzoek naar Wageningen gebracht. Hier onderzoeken ze alle dode otters die gevonden worden, zowel de verkeersslachtoffers als dode dieren met een andere doodsoorzaken. Samen met de onderzoeken -die jaarlijks in heel Nederland gedaan worden aan de hand van spraints (otterpoep)- kunnen de onderzoekers behoorlijk inschatten hoe het gaat met de otter in Nederland.

Weerribben-Wieden
Na de herintroductie vijftien jaar geleden (2002) van de eerste otters (lutra lutra) in Nederland -in de eendenkooi Kooi van Pen in Wetering- gaat het goed met de otters, ondanks de vele verkeersslachtoffers.
De populatie otters in Nederland wordt in 2016 geschat op zo'n 185 individuen.
Dit aantal is geschat op basis van 172 unieke DNA-profielen, die er bekend zijn naar aanleiding van de onderzoeken.
Hiervan zijn zo'n 70 unieke DNA-profielen in Weerribben-Wieden gevonden.
 
Bron: Johann Prescher - Facebook: Natuur in De Kop van Overijssel en omgeving
 
 
Regelmatig werd tijdens de vorstperiode van de afgelopen maand een otter in de Wetering gezien.
Of het dit dier was is niet duidelijk, maar deze 'jonge man' zien we niet meer terug.