menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Waterschap test beide waterbergingen
2017-02-21 21:28:19


Projectleider Inez Hamel van Waterschap Drents Overijsselse Delta drukte maandag 13 februari op de knop van de kantelstuw bij Wetering Oost. Met donderend geraas stortte het water uit de Wetering zich vervolgens in het waterbergingsgebied.
Onder grote belangstelling werd deze test gevolgd en het lukte!

Met een slordige zeven kuub water per seconde liep de hele waterberging bij Wetering Oost binnen twee etmalen vol. Het waterniveau was daar dan bijna een meter gestegen en stond gelijk aan het waterpeil in de Wetering. Het zelfde gebeurde op woensdag 15 februari bij het waterbergingsgebied in Wetering West en ook dat lukte.

Dit in tegenstelling tot de test van 2015 toen vroegtijdig gestopt moest worden met het inlaten van het water, omdat er teveel schade was ontstaan.

Leegpompen
Terwijl de laatste kuubs water uit de Wetering de waterberging aan de westzijde instromen, liet het waterschap de berging aan de oostkant al weer leeglopen. Dat ging overigens een stuk langzamer dan het inlaten. In totaal was er twee miljoen kuub water ingelaten in beide waterbergingsgebieden bij Wetering Oost en Wetering West.
Er wordt verwacht dat het veertien dagen duurt voor al het ingelaten water via het gemaal weer via de Wetering op de boezem van Noordwest Overijssel is gepompt.

Betrokkenheid
Tijdens de dagen dat er water is ingelaten was er veel belangstelling. Volgens projectleider Inze Hamel er is grote betrokkenheid bij deze testen. Over een maand zijn naar verwachting alle meetgegevens geanalyseerd.

Bron: De Stentor

Impressies
- Film waterinlaat Wetering Oost - Stentor, klik hier
- Beelden - Wetering Oost, klik hier
- Beelden - Wetering West, klik hier

Meer informatie, klik hier

Waterberging Wetering Oost is vol.
De bewoners wonen weer - net als in het verleden - midden in het water