menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
BioBlocks informatieavond
2016-10-31 23:00:00


Er was maandagavond 31 oktober grote belangstelling vanuit de streek voor het nieuwe bedrijf BioBlocks.
De heren Driek Voets en Ron Voets van BioBlocks BV informeerden een volle zaal bij restaurant Geertien in Muggenbeet over de nieuwe productielijn die ze op gaan zetten op de locatie Oeverweg 6.
Hierbij wordt er van plantenresten duurzame bouwblokken gemaakt. 

BioBlocks
Het bedrijf BioBlock is gespecialiseerd in het bouwen van gewapende grondconstructies. Het gaat dan bijvoorbeeld om snelweg- of spoortaluds en landhoofden voor bruggen en viaducten. De gewapende grondconstructies gaan lang mee, maar moeten wel beschermd worden tegen UV-straling. Daarom ging het bedrijf op zoek naar materiaal om de constructies te beschermen tegen zonlicht. 

Staatsbosbeheer De Weerribben
In die zoektocht kwamen ze toevallig Staatsbosbeheer en Stichting Probos tegen die al in 2006 in De Weerribben een oplossing zochten voor het overschot aan rietplagsel en kraggen van de rietlanden. Daaruit ontstond het idee om van het plagsel blokken te persen en te stapelen als bescherming tegen de zon. Na vier jaar technische onderzoeken kunnen ze nu mooie blokken maken van rietplagsel, die de grondconstructies tegen het zonlicht kunnen beschermen, maar er zijn ook veel nieuwe toespassingen mogelijk. 

Nieuwe locatie Oeverweg
De voormalige boerderij van de familie Ploer aan de Oeverweg 6 bleek uitstekend geschikt te zijn om de BioBlocks te persen en te laten drogen. Het rietplagsel wordt vanuit een depot aan de Rietweg tussen Nederland en Wetering getransporteert naar de Oeverweg. Hier wordt het plagsel met een pers tot blokken geperst. Deze relatief natte blokken worden op rekken van ca 4 meter hoog te drogen gelegd. Het droogproces gebeurd veelal buiten, maar bij vorst kunnen de blokken in de voormalige stallen van het bedrijf vorstvrij drogen. Het droogproces duurt ca 8 weken. Hierna zijn de BioBlocks zo droog dat ze getransporteerd kunnen worden naar de eindgebruiker.

Toepassingen
BioBlocks kunnen worden ingezet als afwerking van grondkerende contructies in de infrastructuur, geluidswallen, oeverbescherming, tuin- en parkinrichting e.d. ook in de woning- en utilteitsbouw worden inmiddels mogelijheden onderzocht en verder uitgewerkt.

Werkgelegenheid
Het is de bedoeling dat er in de toekomst vier personen in de productielijn komen te werken op de locatie aan de Oeverweg. Het pand zal worden bewoond door een beheerder.

Voor een beeldimpressie van de informatiebijeenkomst, klik hier

Meer informatie over BioBlocks is te vinden op: www.bioblocks.nl