menu

Nieuwsbrief

Werkgroep Glasvezel Wetering eo
dinsdag 17 maart 2015 00:00

 

Naar aanleiding van de algemene ledenvergadering van de vereniging op 16 maart 2015 is een werkgroep Glasvezel Wetering en omstreken gevormd.

Wat, waarom 'Breedband - glasvezelkabel'
Diverse toepassingen (smartphones, tablets, laptops, maar ook steeds meer andere apparatuur) vragen steeds meer en sneller dataverkeer. Bewoners (en ook bedrijven) krijgen met breedband (glasvezel) een hoogwaardige internet-verbinding met razendsnelle en grootschalige digitale communicatiemogelijkheden (t.b.v. o.a. onderwijs, veiligheid, zorg & welzijn en locale economie). Daarbij verhoogt dit ook de waarde van de woning (of het bedrijf).

Provincie en gemeenten willen daarom stimuleren om het buitengebied (in zijn geheel) van breedband te voorzien. Het gaat dan om gebieden waar nu geen (coax) kabel ligt, maar alleen oude (koperen) KPN-kabel. 

Omdat dit tegenwoordig een vrije markt betreft wil/kan/mag de overheid volgens Europese regels echter niet zelf ondernemen, maar alleen faciliteren (het is geen 1e levensbehoefte). Dit heeft tot gevolg dat niet in één keer alles aangelegd kan worden, wat veel logischer zou zijn, maar dat er eerst voldoende (gebundelde) vraag moet zijn vanuit een bepaald deelgebied. Ook het financieringsrisico speelt hierbij overigens een rol. Om dit goed te organiseren zijn er daarom bevolkingsinitiatieven nodig, die vervolgens gebruik kunnen maken van een coöperatie die het glasvezelnetwerk gaat beheren. 

Aanlegkosten
In heel Steenwijkerland betreft het circa 3000 panden. Gemiddeld kost een aansluiting in onze regio waarschijnlijk 3000 euro per woning/bedrijf, maar dat kan aanzienlijk minder worden door mogelijke subsidie van gemeente en/of provincie, de bijdrage van de leverancier en aantal deelnemers. Meestal kan het bedrag over meerdere jaren verspreid worden betaald. Om een gebied rendabel aan te kunnen sluiten op breedband moet er meestal minstens 60% van de panden uit dat gebied meedoen. 

Informatie gemeente
De informatie die de gemeente Steenwijkerland beschikbaar heeft over de eventuele aanleg van glasvezelkabels in het buitengebied, klik hier
Verdere informatie is te vinden op: www.iedereenopglasvezel.nl


Nieuwsitems op deze website over glasvezel

23-12-2016 Glasvezel is onderweg - up-date
03-10-2016 Glasvezel is onderweg
26-05-2016 Nieuwsbrief - mei 2016 Initiatiefgroep Breed Band Steenwijkerland
14-03-2016 Druk bezochte ledenvergadering
06-10-2015 Ontwikkeling aanleg breedband/glasvezel
20-04-2015 Voortgang aanleg glasvezel


Werkgroep Glasvezel Wetering en omstreken

  • Jacco Gorte - Muggenbeet 3
  • Jan Kamminga - Wetering West 61
  • Albert Schelhaas - Wetering West 77
  • Agrietha en Arjan van Vulpen - Muggenbeet 9
  • Jan Zwanenburg - Wetering West 37a

De werkgroep is per e-mail te bereiken via: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken