menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Toekomst Doopsgezinde kerk Wetering uit 1910
      
                            Winter 2012                                                                      Zomer 1930
 
In 2008 zijn wij (Roland Put en Jeannette Nijhuis) in Wetering komen wonen op Wetering West  nr 17. Bij dit woonhuis hoorde de Doopsgezinde kerk uit 1910, die vroeger nr. 15 had. Tegenwoordig hoort de kerk bij nr 17.
 
Tijdens de koop waren wij blij verrast met de kerk. Onze prioriteit ging uit naar het huis dat zich in een vervallen staat bevond. Het huis hebben we zo veel mogelijk in de oude staat opgeknapt. Nu de verbouwing van het huis klaar is kunnen we ons op de kerk richten.
De kerk is van hout en in slechte staat. We hebben zelf het dak lekdicht gemaakt. De kerk staat al jaren scheef en het dak heeft gelekt. De vloer is bol, in het plafond zitten gaten. De kerk staat zoals jullie misschien al weten op een voormalige ijskelder.
We willen de kerk heel graag behouden voor de toekomst. Veel toeristen kijken met verwondering naar de kerk. Hij staat inmiddels op veel foto’s en is veel gefilmd.  
 
We hebben geprobeerd om subsidie te krijgen voor eventuele restauratie van de kerk. Hiervoor hebben we  inspectie van de monumenten wacht uitgenodigd. Zij hebben de kerk goed bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat we geen subsidie kunnen krijgen. De kerk moet n.l. helemaal afgebroken, gefundeerd en weer opgebouwd worden. Dit was te kostbaar. Het gevolg van deze uitslag is dat de kerk steeds verder achteruit gaat en waarschijnlijk binnen nu en 10 jaar gaat instorten. De kerk is één van de laatste cultuurhistorische gebouwen aan de Wetering met een rijke geschiedenis, die we niet verloren willen laten gaan.
 
We willen heel graag dat de kerk in oude glorie hersteld gaat worden. Wij zien genoeg mogelijkheden om de kerk weer in gebruik te nemen met een maatschappelijke functie.
 
Mogelijkheden die wij voor de kerk zien, zijn;
* Oudheidskamer met de geschiedenis van de Wetering en omstreken
* Als locatie te bezichtigen door toeriste
* Trouwlokatie vanaf het water of vanaf de weg
* Vergaderruimte voor Plaatselijk Nut, gemeente of op aanvraag andere gezelschappen (zie Schokland)
* Galerie/ atelier/workshop ruimte.
 
De kosten voor de restauratie zijn geschat op 150 a 200.000 euro.
We zijn ons bewust van het feit dat de kerk particulier bezit is en dat dit waarschijnlijk een belemmering is om gemeentelijke of subsidie gelden te krijgen. Daarom zijn we bereid om formeel afstand te doen van de kerk, onder bepaalde voorwaarden.
 
Wie heeft suggesties?
 
Roland Put en Jeannette Nijhuis

Interview Stentor met filmpje over Doopgezinde kerk in Wetering, klik hier