menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Voorlichtingavond DLG druk bezocht
2011-07-06 21:12:28


De voorlichtingsbijeenkomst van de Landinrichtings Commissie NW Overijssel over het 'Inrichtingsplan Scheerwolde' - op woensdagavond 6 juli 2011 in Restaurant Geertien te Muggenbeet - was druk bezocht door de bewoners uit de regio.  Dienst Landelijk Gebied had namens de commissie voor deze bijeenkomst de bewoners van zowel Wetering, Kalenberg als Scheerwolde uitgenodigd.

Tijdens deze bijeenkomst werd uitgelegd welk plan er momenteel ter inzage ligt, wat de procedures verder zijn en werd er specifiek dieper ingegaan op de voorgestelde uitvoering van de inrichting van de polders Wetering Oost en Wetering West.

Procedures
- De Landinrichting Commissie heeft opdracht gekregen van Gedeputeerde Staten van Overijssl om Wetering Oost en - West in te richten voor waterberging en natuurontwikkeling.
- Voor het 'Inrichtingsplan Scheerwolde' is de provincie Overijssel verantwoordelijk en is MER-plichtig (Milieu Effect Rapportage)
- De Watergebiedsplannen 'Natuur Scheerwolde' en 'Landbouwpolders Scheerwolde' is de verantwoordelijkheid van het  waterschap Reest en Wieden
- De 'Bestemmingsplanwijzigingen Wetering Oost en - West' zijn de verantwoordelijkheid van de gemeente Steenwijkerland en is ook MER-plichtig
Nu is er gekozen om één Milieu Effect Rapportage (MER) te maken voor al deze bovenstaande plannen

Notitie Reikwijdte en Detailniveau
Deze notitie is het startpunt van de Milieu Effect Rapportage
Er wordt nu bekeken wat er allemaal onderzicht moet worden in de definitieve MER
De vraag is nu: Worden de juiste zaken onderzocht?

De notitie ligt er inzage van 13 juni 2011 t/m 25 juli 2011
Voor het downloaden van de 'Notitie Reikwijdte en Detailniveau', klik hier

Planning
- 2011 juni-juli, ter inzage - Notitie Reikwijdte en Detailniveau
- 2011 na de zomervakantie, ter inzage - Voorontwerp bestemmingsplan
- 2012 begin, allemaal in één keer ter inzage - Inrichtingsplan Scheerwolde; Watergebiedsplannen; Ontwerp bestemmingplan; MER
- 2012 mei - Vaststelling definitief plan
- Voor de eerste inrichtingswerkzaamheden worden gedaan in polder Wetering Oost zal de Rendo de gasleiding onder de Koningin Julianaweg verplaatsen naar de andere kant van het Woldlakebos
- 2012 augustus/september - Eerste inrichtingswerkzaamheden

Inrichting Wetering Oost en -West
Gelet op het feit dat in de 'Notitie Reikwijdte en Detailniveau' niet de actueelste inrichtingskaarten staan zal Dienst Landelijk Gebied zo snel mogelijk de juiste kaarten digitaal beschikbaar stellen en zullen deze op deze website te zien zijn.
Gelet op het feit dat de MER nog niet definitief is kan het zijn dat in de toekomst n.a.v. de zienswijzes en lopende of nog te starten onderzoeken de inrichtingsplannen op detailniveau nog worden aangepast.

Vragen
Na de pauze konden de aanwezigen vragen stellen aan de diverse specialisten die vanuit de Landinrichting, Dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer, waterschap en gemeente aanwezig waren.
Veel vragen konden bevredigend beantwoord worden, maar er bleven toch ook nog vragen open. Veel vragen gingen over het beheer en inrichting van de 'anti-muggenstrook'. De toezegging is gedaan dat het onderzoek waarop de inrichting van de 'anti-muggenstrook' is gebasseerd digitaal beschikbaar komt.
Ieder kan voor zich nu reageren op de voorliggende 'Notitie Reikwijdte en Detailniveau'.

Meer informatie op deze website over Landinrichtings Commissie, klik hier

Nagekomen bericht:
Voor de nieuwe kaarten van de inrichting van de polders:

Wetering Oost, klik hier
Wetering West, klik hier